Wolfov koncertni abonma

25. oktober 2018

Klavirski duo Gelebesevi (Katerina Gelebeseva Kostadinovska in Gligor Gelebesev) sta na makedonski in širši glasbeni sceni prisotna že 16 let, kot izvajalca in tudi kot avtorja glasbe. Večino svojih projektov sta realizirala na makedonskem nacionalnem radiu, ugled kritikov pa sta  pridobila s turnejami in z nastopi na različnih festivalih po Makedoniji (Ohridsko Poletje, Skopsko Poletje, Prilepsko Poletje, Zlatna Lira – Skopje, Večeri v Herakleji in Dnevi makedonske glasbe).

Junija 2005 sta nastopila v sloviti dvorani Edmond Michelet v Parizu in tako pričela s svojo mednarodno kariero. Nastopala sta v Srbiji, Romuniji, Nizozemski, Italiji, Turčiji, Poljski, Bolgariji, ZDA, Sloveniji, Hrvaški in v Bosni ...

Nastop Gelebesevi dua je kot kratka, nevpadljiva in romantična klavirska zgodba, iz katere veje modrost in globoko umetniško sporočilo.


-----------------------


22. november 2018

EX AURO je plesno-glasbeni projekt, v katerem sta svoje vizije združila Maria Keck in Tomaž Pačnik.


Maria Keck – ples, vokal

Tomaž Pačnik – klavir


Maria Keck (Madžarska/Španija) je diplomirala iz sodobne koreografije na Madžarski plesni akademiji ter iz glasbene terapije na univerzi v Alcalá de Henares. Razvila je svojo metodo poučevanja plesa, ki temelji na doseganju ravnovesja med učenjem različnih plesnih jezikov in svobodnim, kreativnim ter osebnim izražanjem.

S svojim znanjem je sodelovala na mnogih workshop-ih na Madžarskem, Hrvaškem, Norveškem, Japonskem, v Sloveniji, Srbiji, Angliji, Španiji in Argentini.

Trenutno živi v Madridu, kjer poleg razvijanja svojih mnogih projektov deluje tudi kot flamenco plesalka.


Tomaž Pačnik (Slovenija) je že dolgo del tako slovenske, kot tudi mednarodne etno-jazz scene. Med vsemi projekti pa najpomembnejši še vedno ostaja glasbena skupina Jazoo.

Tomaž je leta končal Konservatorij za jazz v Ljubljani ter kmalu zatem dobil številne ponudbe za sodelovanje z različnimi glasbeniki in skupinami, med katerimi so bili tudi: Planet Groove, Jadranka Juras, Vlado Kreslin...

Kot že omenjeno, ga najbolj definira skupina Jazoo, s katero je izdal že 6 avtorskih albumov.

Jazoo je leta 2013 prejel Bernekerjevo nagrado.

Rezultat njunega skupnega raziskovanja je vroča mešanica flamenca ter ostalih eksotičnih glasbenih zvrsti – EX AURO. V kratkem času, odkar nastopata, sta se že predstavila na nekaj mednarodnih odrih in festivalih (Madžarska, Srbija, Makedonija, Slovenija).


-----------------------


6. december 2018

Lovro Pogorelić, klavir (Hrvaška)

Aleksandar Milošev, viola (Hrvaška)


Dobitnik Prešernove nagrade Aleksandar Milošev je nastopal kot solist s slovensko, zagrebško in beograjsko filharmonijo, na mnogih festivalih vključno s Komornim festivalom Colmar (Francija), Poletni festival Dubrovnik, Mariborski glasbeni september in Festival Ljubljana. Je član godalnega kvarteta Tartini in vodja viol Slovenske filharmonije. Enako funkcijo je opravljal tudi v Münchenski filharmoniji, orkestru Philharmonia London, nemškem komornem orkestru in orkestru Arturo Toscanini.

Kot izredni profesor na zagrebški akademiji za glasbo poučuje violo, kar nekaj let pa je deloval kot gostujoči profesor na konzervatoriju za glasbo in ples Trinity Laban v Londonu.

Od svojega 17. leta Lovro Pogorelić redno koncertira širom sveta. Kot solist ali z orkestrom izvaja pianistične kreacije s prepričljivo močjo in nesporno individualnostjo. V kritiki izstopa: »Stil Lovra Pogorelića je precizen in vrhunsko izšolan …« G. Norris, The Daily Telegraph, London, 1988. »Poglejte edinstvenega umetnika, ki bo nedvomno razdelil mnenja. Sporen za ene, fascinanten za druge; zanimiv v vseh pogledih … « A Busser, Nice-Matin, 1992. »Klavirski talent iz kategorije velikanov …« P. Woetmann, Berlingske Tigendde, Kopenhagen, 1993. »Lovru Pogoreliću na Hrvaškem in izven nje ni potrebno prikazovanje in/ali dokazovanje: ta iznajdljivi umetnik poseduje zavidljivo notranjo polnost, ki jo s sabo prinesejo zrela leta …« H. Novak Penga, Klasika.hr, 2017.

Lovro Pogorelić poučuje klavir kot redni profesor na glasbeni akademiji v Zagrebu. V prostem času osvaja planinske vrhove.


-----------------------


24. januar 2019

Kvartet rogov Slovenske filharmonije


Kvartet rogov Slovenske filharmonije je vrhunska tovrstna komorna zasedba v našem kulturnem prostoru. Kvartet Slovenske filharmonije sestavljajo hornisti Jože Rošer, Sarah Akif, Metod Tomac in Robert Prednik, ki so sicer že, razen Sarah, dolgoletni stalni člani orkestra Slovenske filharmonije. Jože Rošer je solo hornist Slovenske filharmonije.

Predstavljajo se na različnih koncertih, pred različno publiko. Izvajajo raznolik nabor skladb. Najraje pa originalne, prav za kvartet rogov napisane skladbe. Nekaj teh bodo predstavili na nocojšnjem koncertu.

Veliko se ukvarjajo z vzgojo mladih rogistov, saj se vsi poleg igranja v orkestru ukvarjajo tudi s

poučevanjem instrumenta.

Oba, Robert in Jože sta domačina na odru dvorane Huga Wolfa. Prav tukaj se je pričela njuna

glasbena pot. Robert se je začeli učiti igranja na rog pri prof. Viktorju Poplazu, Jože pa je prva znanja dobil od Martina Šmona. Vsi štirje so z odliko zaključili študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjevali pri različnih profesorjih še na raznih glasbenih Akademijah v tujini.

Tokratni koncert pa bosta popestrila še dva člana našega vrhunskega orkestra. To sta oboist Nicola Bignozzi in fagotist Lorenzo Contaldo. Predstavila se bosta z oboo in fagotom, ki sta sicer pihalna instrumenta, ampak se s svojim tonom čudovito zlijeta in dopolnjujeta z rogovi.


-----------------------


14. februar 2019

Klavirski duo AnAntonio, ki ga sestavljata Ana Josimovska Cagnazzo iz Makedonije in Antonio Cagnazzo iz Italije, deluje od leta 2005. Priznana glasbenika, ki ju ne druži le predanost in veselje do glasbenega ustvarjanja, temveč tudi skupna življenjska pot, živita v Sloveniji. Oba pianista sta waldorfska pedagoga ter poučujeta klavir na waldorfski glasbeni šoli v Ljubljani.

Njun vrhunski glasbeni izraz so oblikovale bogate pianistične izkušnje, glasbene tradicije raznolikih kulturnih okolij in priznane glasbene ustanove, mdr. Akademija za glasbo v Ljubljani, Accademia Santa Cecilia v Bergamu, Accademia Angelica Costantiniana v Rimu, Accademia Musicale Pescarese in sodelovanje z uveljavljenimi  glasbeniki, kot so Dubravka Tomšič Srebotnjak, Konstantin Bogino, Rita Trpčeva Popović, Maria Grazia Lioy, Carola Grindea, Noel Flores, Mikhail Voskresenski, Aldo Ciccolini, Bruno Rigutto, Marcella Crudeli.

Prejela sta nagrade s številnih mednarodnih tekmovanj in igrala z makedonsko ter slovensko filharmonijo, orkestrom glasbene akademije iz Pescare, mladinskim orkestrom Martinenga, orkestrom mednarodnega festivala iz Chioggie, na Kolarcu v Beogradu, v Narodnem muzeju v Sofiji, Teatru Paisiello v Lecceju, Sali Piatti v Bergamu, v Teatru Marcello v Rimu, na Slovanskem konservatoriju v Parizu, v Gotheanumu v Dornachu, v Michael Hallu v Londonu, na Akademiji za glasbo v Oslu ...

Vrsto let imata koncertna predavanja v organizaciji EPTA Slovenije in Italije.

V zadnjih letih oblikujeta programske sklope koncertov :“Tarantella”, “Preludij”,  “Suita”, kjer pod okriljem oblike združujeta programe za klavir solo, klavir štiriročno in za dva klavirja. Prvi programski sklop sta izvajala na mednarodni EPTA konferenci v Oslu, leta 2014, kot slovenska predstavnika, ter izdala zgoščenko z istim naslovom.  


-----------------------


12. marec 2019

Tradicionalni koncert Društva Hugo Wolf ob skladateljevem rojstnem dnevu


-----------------------


18. april 2019

Sihana Badivuku (violina) in Maja Kastratovik (klavir)


Priznana kosovska violinistka Sihana Badivuku, rojena 1967 v Prištini, je obiskovala nižjo in srednjo glasbeno šolo v svojem rojstnem mestu pri profesorjih B. Dimčevskemu ter P. Vernikovu. Po končanem Moskovskem konservatoriju je izobraževanje nadaljevala na Visoki glasbeni šoli v Detmoltu (Nemčija), kjer je magistrirala pri profesorju Y. U. Kimu. Koncertirala je kot solistka s številnimi orkestri (Orkester avstrijskega radia – ORF; kosovska, turška, makedonska filharmonija itd.) ter v različnih komornih zasedbah. Nastopila je na mednarodnih tekmovanjih v Leipzigu, Gorici in Budimpešti ter sodelovala na številnih mednarodnih festivalih: Ohridsko poletje, Dnevi makedonske glasbe, Festival moderne glasbe Tirana, festival "Gubbio" v Italiji, Bachovi tedni v Prištini, Mednarodni festival komorne glasbe Priština (2000–2004), Mednarodni festival moderne glasbe v Prištini, Interfest Bitola, glasbeni festival v Varni (Bolgarija), festival "Muzina" v Sloveniji idr. Trenutno živi in uči v Prištini, kjer sodeluje s Kosovsko filharmonijo in ansambloma "Vivendi" in "String Trio Kosova".


Pianistka Maja Kastratovik je nižjo glasbeno šolo končala pri prof. Sladjani Jovanovič na GBŠC Ilija Nikolovski-Luj v Skopju. Šolanje je nadaljevala v Moskvi, študij pa na moskovskem Konservatoriju P. I. Čajkovski. Magistrirala je na FMU v Skopju. Od leta 1996 do 2001 je bila zaposlena kot profesorica klavirja na GBČC Ilija Nikolovski-Luj v Skopju. Od septembra 2001 živi v Slovenj Gradcu in poučuje na slovenjgraški in konjiški glasbeni šoli. Leta 2011 je za posebne dosežke na področju kulture prejela Bernekerjevo plaketo.


-----------------------