Wolfov koncertni abonma − Wolf povezuje 2023/24

»Zvoki prihajajo in gredo tako naravnost v srce, da njihovega pomena ni moč razumeti napak; vsaka disonanca se more razrešiti v ljubezen, muko in poželenje, in vse, kar preveva človekove prsi, se more razrešiti v nežno spravo.«

(Hugo Wolf, iz pisma očetu, 1877)

Skupaj z Društvom Hugo Wolf smo pripravili glasbeni abonma Wolf povezuje in uspeli zagotoviti gostovanje nekaterih izvrstnih interpretov glasbe, v abonma smo z novo sezono vključili tudi zaključni koncert ob 30. obletnici solopevske šole.

 

Četrtek, 21. september 2023, Dvorana Wolfove hiše, 19.30

TRIO JOŽE KOTAR, ZORAN MITEV, LUCA FERRINI

Jože Kotar, klarinet / Zoran Mitev, fagot / Luca Ferrini, klavir, čembalo in orgle

Jože Kotar je redni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo in od leta 2007 solo klarinetist Simfonikov RTV Slovenija. Pred tem je bil dvanajst let solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. Posnel je vrsto zgoščenk, solističnih in komornih v različnih zasedbah.

Fagotist Zoran Mitev je kot solist nastopil z vsemi našimi orkestri, z nekaterimi po večkrat ter nastopal na številnih mednarodnih festivalih. Poučeval je na KGBL v Ljubljani GŠ Velenje, od študijskega leta 2011/12 je docent na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Luca Ferrini, pianist, čembalist in organist, je igral na več kot tisoč koncertih po celi Evropi, v Aziji, srednji in južni Ameriki ter Avstraliji kot solist, v komornih zasedbah in z orkestri. Je član različnih komornih skupin stare in sodobne glasbe (izvedel je več kot stošestdeset novih skladb), snemal je za številne evropske radijske postaje, posnel pa štirideset zgoščenk.


Četrtek, 19. oktober 2023, Dvorana Wolfove hiše, 19.30

VLADIMIR MLINARIĆ

Vladimir Mlinarić, klavir

Vladimir Mlinarić od leta 2002 deluje kot profesor na ljubljanski akademiji za glasbo. Strokovna kritika ga ocenjuje kot prefinjenega interpreta, ki v sebi združuje akademizem in fantazijo ter ambicijo in ljubezen do glasbe. O njegovih izvedbah pišejo da so precizne in pregledne, o njegovem stilu da je diskreten in nevsiljiv.

Je član strokovnih žirij na tekmovanjih na Hrvaškem, v Srbiji, Sloveniji, Bosni, Italiji, Črni Gori in Rusiji.


Sobota, 4. november 2023, Dvorana Wolfove hiše, 11.00

JUBILEJNI ZAKLJUČNI KONCERT 30. MEDNARODNE SOLOPEVSKE ŠOLE HUGO WOLF

Seminar mednarodne solopevske šole Hugo Wolf je namenjen mladim interpretom vokalne glasbene literature samospeva s poudarkom na opusu Huga Wolfa. Udeleženke in udeleženci so praviloma študenti zaključnih letnikov glasbenih akademij in konservatorijev iz Slovenije in tujine. Prvi seminar, ki je sovpadel z ustanovitvijo Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec, je leta 1993 pripravil znameniti pedagog Kurt Widmer iz Švice, v tradicionalni vsakoletni šoli, ki zdaj že vrsto let poteka pod vodstvom profesorice Brede Zakotnik, pa se je v preteklosti zvrstilo veliko število nadarjenih mednarodnih umetnikov. S koncertnimi programi se radi vračajo v Slovenj Gradec in Slovenijo, kar predstavlja pomembno promocijo našega mesta v tujini. Ob 30. obletnici društva bo letošnji zaključni koncert seminarja še posebej slavnosten. 


 

Četrtek, 16. november 2023, Dvorana Wolfove hiše, 19.30

LANA TROTOVŠEK IN ENSEMBLE DISSONANCE: KREUTZERJEVA SONATA

Lana Trotovšek, violina / Ensemble Dissonance

Koncert z naslovom Kreutzer sonata je reminiscenca na leto 2020, jubilejno leto Ludwiga van Beethovna in Huga Wolfa, ko je zaradi epidemije v pomladnih, jesenskih in zimskih mesecih odpadla cela vrsta koncertov, v programe katerih so bila uvrščena tudi dela teh dveh skladateljev. Ensemble Dissonance bo izvedel priredbo Koncerta za violino Huga Wolfa za godalni kvintet, ki je v izvirniku napisan za violino in klavir, v drugem delu večera pa znamenito skladbo Kreutzer sonata, ki je bolj znana v inačici za violino in klavir, manj pa je znano, da je Beethoven sam napisal skladbo tudi v inačici za godalni kvintet. Članom Ensemble Dissonance se bo, tako kot v izvedbi Koncerta za violino Huga Wolfa, pridružila violinistka Lana Trotovšek.


Četrtek, 22. februar 2024, Dvorana Wolfove hiše, 19.30

ANDREJA ZAKONJŠEK KRT, URŠKA KRIŽNIK ZUPAN: VEČERNA SANJARJENJA

Andreja Zakonjšek Krt, sopran / Urška Križnik Zupan, harfa

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru. Študij koncertnega petja je z odliko končala na Visoki šoli za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu. Profesionalno glasbeno pot je začela v Operi in baletu SNG Maribor, kjer je debitirala v sezoni 1996/1997. Od aprila 2016 je prvakinja mariborske Opere, občasno gostuje tudi v ljubljanski Operi. Poustvarila je več kot trideset opernih in operetnih vlog in za svoje delo prejela številne nagrade, med drugim je bila februarja 2022 prejemnica nagrade Prešernovega sklada.

Harfistka Urška Križnik Zupan je svojo glasbeno pot začela kot pianistka, šele kasneje se je srečala s harfo. Nastopa solistično in v različnih komornih skupinah na festivalih kot so Festival Ljubljana, Piranski glasbeni večeri, Slowind festival, Vranski poletni večeri. Komorni studio RTV, ... Od leta 2003 je solo harfistka v orkestru Slovenske filharmonije. 


Sreda, 13. marec 2024, Dvorana Wolfove hiše, 19.30

BREDA ZAKOTNIK, ANDREAS LEBEDA, MARIA LADURNER – ZADNJI KRALJ ORPLIDA (EDUARD MÖRIKE IN HUGO WOLF)

Breda Zakotnik, klavir  / Andreas Lebeda, bariton  / Maria Ladurner, sopran

Samospevi imajo pomembno in stalno mesto v repertoarju Marie Ladurner in so v številnih pogledih njena glasbena domovina. Svoje znanje na tem področju je izpopolnjevala na številnih mojstrskih tečajih. Sodelovanje z Bredo Zakotnik je pomembno vplivalo in oblikovalo Marijin okus in delo z nemškim samospevom. Posebna strast Marie Ladurner je stara glasba. Sodeluje in koncertira s številnimi prominentnimi ansambli, orkestri in zasedbami.

Breda Zakotnik je bila redna univerzitetna profesorica za interpretacijo samospeva in oratorija na Univerzi "Mozarteum" v Salzburgu. Posebej se posveča interpretaciji Mozartovih del. Ob številnih nastopih v Mozartovi rojstni in stanovanjski hiši v Salzburgu so na originalnem Hammerjevem klavirju nastali uspešni posnetki. Težišče njene dejavnosti je posvečeno komorni glasbi in samospevu. Breda Zakotnik redno vodi tečaje za interpretacijo samospeva v Avstriji (Mednarodna poletna akademija v Salzburgu), Švici, Sloveniji, na Nizozemskem in na Japonskem. Je častna članica Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec.

Andreas Lebeda je poučeval na salzburškem Mozarteumu, seminar za solopetje in vokalne ansamble pa je od leta 1992 do 2022 vodil tudi na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu, in je vodja KEPLER-KONSort Linz ter kurator opaženega komornega in solopevskega ciklusa „vokal.isen“. Z Bredo Zakotnik ga povezuje dolgoletno umetniško sodelovanje, ki je posvečeno predvsem samospevom Huga Wolfa.


Četrtek, 18. april 2024, Dvorana Wolfove hiše, 19.30

TRIO ELVIRA HASANAGIĆ, ALEKSANDRA PAVLOVIČ, SANJA REPŠE

Elvira Hasanagić, sopran / Aleksandra Pavlovič, klavir / Sanja Repše, violončelo

Sopranistko Elviro Hasanagić že od samega začetka njene profesionalne pevske poti kritike, kot tudi mnenje publike in strokovne javnosti, označujejo za enega najobetavnejših glasov na operni sceni. Sodelovala je z orkestri svetovnega slovesa, velika ljubezen do koncertnega petja pa je sopranistko popeljala na odre odmevnih festivalov. Je dobitnica nagrad na nacionalnih in internacionalnih tekmovanjih ter je štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Yehudija Menuhina, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana. Redno jo vabijo kot članico žirije na mednarodnih opernih in solopevskih tekmovanjih ter kot mentorico na solopevskih tečajih.

Aleksandra Pavlovič je z odliko diplomirala iz klavirja na eni najuglednejših glasbenih ustanov na svetu na Državnem konservatoriju P.I. Čajkovski v Moskvi. Tam je opravila tudi podiplomski študij pri znamenitih profesorjih (prof. L. N. Naumov, V. Viardo in A. Diev). Je nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka in v komornih sestavih s priznanimi glasbenimi umetniki iz različnih držav, je koncertirala v prestižnih dvoranah, v sklopu festivalov in koncertnih ciklov po Sloveniji in v tujini.

Vrhunska slovenska violončelistka Sanja Repše izkazuje svojo popolno predanost glasbeni umetnosti kot solistka, komorna glasbenica in profesorica violončela. Njeno poustvarjalnost zaznamujejo umetniška kreativnost, tehtno in poglobljeno znanje, izjemna tehnična podkovanost, dosledna izpovednost glasbene umetnine in z njo interpretativna dovršenost ter mehkoben in žameten, a jasen in odločen ton violončela. Koncertira na domačih in tujih koncertnih odrih kot solistka z orkestrom, na solističnih recitalih ali v komornih zasedbah. Pri tem sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki.