Gledališki abonma sezone 2021/2022

29. oktober 2021, 19.30 (nova predstava)
MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO

TRIJE MILIJONI MINUT (psihološki triler)

Režija: Barbara Hieng Samobor

Igrajo: Judita Zidar, Tjaša Železnik, Mojca Funkl, Ana Pavlin, Diana Kolenc, Klara Kuk, glas Natalije Grossman Jana Zupančič

V priredbi Barbare Hieng Samobor, ki je leta iz naslova igre preračunala v minute, zlasti pa v vseh pet vlog postavila ženske, se tematika seksizma, ki je v izvirniku zelo nedvoumna, umakne v ozadje – a le na prvi pogled. Takšen huis clos z izključno žensko zasedbo bi nas lahko spomnil na film Françoisa Ozona Osem žensk, med njimi Catherine Deneuve, Isabelle Huppert in Fanny Ardant, ki si v zasneženi vili, odrezani od sveta, zmeče v obraz skrivnosti, zamere in travme, »gospodar«, njihov mož, svak, brat, oče in zet, pa v spalnici ne leži, kot mislijo, skrivnostno umorjen, temveč posluša vsako besedo in nato iz obupa stori samomor. To jasno pokaže na eno, a nikakor ne edino, poanto: kako so vsi izzivi, uspehi in konflikti moškega tudi izzivi, uspehi in konflikti ženske, da pa ona v njih glas in glavno vlogo dobi šele in zgolj, če režiserka poseže v ustroj igre – ali pač sveta kot gledališča.

 

Predstava traja 1 uro in 15 minut in nima odmora.19. november 2021, 19.30
GLEDALIŠČE KOPER

Jean Genet: SLUŽKINJI (komična drama)

Režija: Ivan Loboda
Igrajo: Mak Tepšić, Blaž Popovski, Igor Štamulak

V Služkinjah (1949), dramskem prvencu kontroverznega francoskega pisatelja in političnega aktivista prejšnjega stoletja Jeana Geneta, se sestri, ki služita pri Gospe, svojemu življenju upirata z (na prvi pogled nedolžno) igro pretvarjanja, v kateri se izmenjujeta v vlogah služkinje in gospodarice ter se opajata z njeno pozicijo moči, kar vodi v simbolno (in morda tudi resnično) smrt služkinje-Gospe. Tema in Genetovo besedilo sta eden ključnih momentov gledališča 20. stoletja. Po začetnem negativnem odzivu, Genetovo besedilo je bilo takoj po drugi svetovni vojni sporno in škandalozno, je igra Služkinji doživela nešteto uprizoritev po vsem svetu in tudi vrsto ekranizacij in filmskih priredb.

Predstava traja 1 uro in 15 minut in nima odmora.10. december 2021, 19.30 (iz prejšnje sezone)
SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE MARIBOR

Erik Gedeon: VEČNO MLADI (rock’n’roll komedija)

Režija: Sandy Lopičić
Igrajo: Irena Varga, Denis Horvat, Sandy Lopičić, Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović

Staranje je postalo najhujši bavbav, najstrašnejša bolezen novega veka. Ker časa ne moremo zaustaviti, je najbolje, da skozi solze smeha pogledamo v leto 2065, kako bo, ko v gledališki stavbi na Slovenski 27 ne bo več hrama umetnosti, ampak dom za ostarele.
V uprizoritvi Večno mladi skupina igralcev in igralk, članov nekdanje mariborske Drame, na groteskno zabaven način, s pomočjo pevske oz. glasbene terapije, poskrbi za vse prej kot dolgočasen rock’n’roll tretjega življenjskega obdobja. Ob izvrstnih igralsko-pevskih interpretacijah hitov, kot so I Love Rock’n’Roll, Born To Be Wild, I Got You Babe itd., trohneče odrske deske ponovno katarzično zavibrirajo. V songdrami Švicarja Erika Gedeona Večno mladi (2007), ki jo je vsestranski glasbenogledališki ustvarjalec Sandy Lopičić z ustvarjalci uprizoritve v vsebinsko in dramaturško adaptirani obliki postavil na oder, so (iz)našli težko iskani zvarek za večno mladost – zabavo, ki trese oder in ruši stereotipe o starcih.

Predstava traja 1 uro in 40 minut in nima odmora.14. januar 2022, 19.30 (iz prejšnje sezone)
SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE

Brina Klampfer, Kaja Blazinšek: PALOMA (komedija)

Režija: Brina Klampfer
Igrajo: Dario Varga, Romana Šalehar, Iztok Drabik Jug, Tamara Avguštin, Stane Tomazin, Draga Potočnjak, Tadej Čaušević, Liam Hlede, Marijan Sajovic

Duhovita, grenko-sladka uprizoritev se naslanja na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo in ki je pravzaprav razlog, da se je okoli nje razvilo naselje. Mlada ekipa ustvarjalcev se je lotila razmisleka o nostalgičnosti za socialističnim obdobjem, za spominom, vpisanim v generacije, ki so ga okusile, in tiste, ki ga niso – ali predstava o nekdanjih “boljših” časih temelji na resničnosti ali je vse skupaj le utvara? Intimne zgodbe krajanov, iz katerih izhaja, pa hkrati odpirajo vrsto širših družbenih tem: Kako so politični projekti izgradnje krajev vplivali na življenja ljudi? Kakšna je v takem kontekstu usoda malega človeka? Kako s tem shajati danes?

Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.


 

18. februar 2022, 19.30 (nova predstava)
SLOVENSKO LJUDSKO GLEDALIŠČE CELJE

Rok Vičnik - rokgre: PRAVI HEROJI

Režija: Samo M. Strelec
Igrajo: Aljoša Koltak, Renato Jenček, Lucija Harum k. g., Gojmir Lešnjak - Gojc k. g., Rastko Krošl, Tarek Rashid


Rok Vilčnik - rokgre je slovenski pisatelj, pesnik, dramatik, režiser, scenarist in dramaturg. Za svoje literarno ustvarjanje je med drugim prejel tri Grumove nagrade za najboljšo slovensko dramo, Glazerjevo listino za književnost in dve žlahtni komedijski peresi, drugič prav za šarfno komedijo Pravi heroji.

Pogrebna dejavnost je lahko v potrošniški družbi donosen posel in tega se dobro zaveda Ingemar Ferš, ki želi svoje privatno mariborsko pokopališče Večno razkošje spremeniti v najmodernejši grobarski resort v Evropi. Pokopališče morajo zaradi ureditve množičnega grobišča za domobrance preseliti na novo lokacijo, tam pa odkrijejo jamo, polno partizanskih kosti. Težaško delo ločevanja in selitve mora opraviti enonogi Canek. Lačni psi mu odnesejo domobranske kosti, zato se Ferš spomni, da bi v množično domobransko grobišče prenesli partizanske kosti, ki jih je Canek našel na novi lokaciji. »Kosti so kosti in ne ljudje, in zaradi njih je samo prepir,« pravi Ferš, »zato je čas, da jih zakopljemo.« 1. april 2022, 19.30 (nova predstava)
SNG DRAMA LJUBLJANA

Veronique Olmi: ŠKORPIJON

Režija: Nina Šorak

Igrajo: Saša Pavček, Bojan Emeršič, Iva Babič, Saša Tabaković

Hélène: To naselje je načeloma zelo mirno, zelo čisto – cel jug je načeloma zelo miren: raj za upokojence …, dokler ne zapiha veter. Veter na avtocesti, veter v zidarskem odru – in bum – si na tleh. Tako kot na fronti. In potem te rešijo samo še patriotizem, zastava, čast.

Igra Škorpijon francoske avtorice Véronique Olmi nas povabi na družinsko kosilo, ko hči iz mesta pride na obisk k svojim staršem na podeželje. Izhajajoč iz družinske intime in medsebojnih odnosov besedilo odpira teme, ki so v družbi čedalje bolj prisotne: ksenofobijo, fašistoidno ozkoglednost, nesprejemanje drugačnega. Vse to počasi pronica skozi plasti licemerstva, dvojne morale in arogance. Avtorica subtilno izrisuje na videz zelo normalne like, ki so globoko v sebi prežeti s strahom. Ogroža jih že najbližji sosed, nikakor ne najdejo miru in se tolažijo s tožarjenjem in grožnjami. Glavna tema uprizoritve je ksenofobija. Strah pred vsem, kar je tuje, se v posamezniku, ki se zapira v svoj lastni svet, vsak dan stopnjuje. Strah pred izstopom iz hiše 

Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.