Gledališki abonma sezone 2022/2023


21. oktober 2022, 19.30
MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO

OLJE ČRNE KUMINE

Režija: Barbara Zemljič
Igrajo: Jure Henigman, Bernarda Oman, Karin Komljanec, Gaber K. Trseglav, Matej Zemljič

Družinski odnosi so poleg genov osnovni gradnik človekovega značaja. V zgodbi o teh odnosih srečamo študenta Boruta in njegovo mamo, podjetno in delavno samohranilko Moniko, ki prisega na vsemogočno zdravilno moč črne kumine. V njuno življenje vstopimo nekega večera v letu 2001, ko Monika k sebi povabi svojo bodočo snaho Valentino, s katero želi proslaviti zaroko z Viktorjem, Valentininim bratom. Borut, ki prezira materino promiskuitetno vedenje, saj po njegovem mnenju prepogosto menjava partnerje, se odloči, da se bo preselil k babici … Čez deset let se Borut, Valentina in Monika ponovno srečajo na sedmini za pokojnim Viktorjem, ki si je zaradi dolgov vzel življenje. Valentina, ki se ponovno znajde sredi bojnega polja med zagrenjenim sinom in njegovo gospodovalno materjo, pa tokrat razgrne svojo utrujenost in bojazni ob vzgoji sina s posebnimi potrebami. Spet mine deset let.


Kaj komu pomenijo sreča, smisel in sočutje, je odvisno tudi od tega, kateri generaciji pripadamo, kakšne vzgoje smo bili deležni in v kakšni družbi živimo.


Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora. 

18. november 2022, 19.30
SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE DRAMA

Slawomir Mrožek: EMIGRANTA (komična drama)

Režija: Nina Ramšak Marković
Igrata: Nejc Cijan Garlatti in Marko Mandić

Enodejanka Sławomirja Mrožka je zgodba, ki se odvija na novoletno noč v življenju dveh imigrantov – intelektualca (političnega, ideološkega migranta) in fizičnega delavca (ekonomskega migranta). Skozi dialog med njima pride do soočenja dveh radikalno drugačnih pogledov na svet in to v razpletu pusti tujca prepuščena samima sebi in brez iluzije o srečnem koncu. Drama Emigranta vsekakor izhaja iz izkušnje samega avtorja, ki je leta 1963 zapustil Poljsko in pobegnil najprej v Italijo, nato pa v Francijo. Zato ni nenavadno, da so takšne neposredno politične interpretacije, ki so dramo videle predvsem kot zgodbo o disidentih, ki so bežali na drugo stran železne zavese (s tem pa kot kritiko o pomanjkanju svobode v državah Sovjetske zveze). Lika v življenju drug drugega delujeta kot parazita, ki pa skozi nenehne konflikte ustvarjata simbiozo, saj kljub temu da imata nasprotne poglede na okolico, z naše perspektive pripadata isti skupnosti. Oba sta izločena iz družbe in to jima daje isto simbolno vrednost. Nosita vlogo družbenega zajedalca, odpadnika, imigranta.

Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora. 

6. januar 2023, 19.30
SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE

Simona Semenič: 5FANTKOV.SI

Režija: Vito Taufer
Igrajo: Ivan Godnič, Uroš Maček, Ivan Rupnik, Sebastjan Starič, Dario Varga

Besedilo 5fantkov.si otroštvo prikaže brez vsakega olepševanja. Spremljamo pet dečkov, ki se dobivajo v zapuščeni hiši, in ob njihovih igrah dobimo vpogled v družinsko življenje vsakogar od njih, hkrati pa se nam razkrije natančna slika splošne družbene resničnosti. Ko se vživljajo v superjunake, kot sta Superman in Spiderman, namreč mimogrede preigravajo tudi različne družbene vloge in odnose (moški – ženska, otrok – odrasli, homoseksualec – heteroseksualec, harekrišnovci – katoliki ...), ti pa pred nami implicitno razprejo podobe povsem stvarnega nasilja. 

24. februar 2023, 19.30
SLOVENSKO LJUDSKO GLEDALIŠČE CELJE

Florian Zeller: LAŽ

Režija: Jernej Kobal
Igrajo: Andrej Murenc, Aljoša Koltak, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Damjan M. Trbovc, Rastko Krošl, Barbara Medvešček, Maša Grošelj

Zakonski par povabi drugi zakonski par na večerjo. Najboljši prijatelji so. A stvari se zapletejo, ker naj bi gostiteljica na cesti videla prijateljičinega moža, kako se poljublja z drugo žensko. Zato želi večerjo odpovedati, saj se ji zdi, da mora prijateljici povedati resnico. A mož jo prepričuje, da se je v življenju treba kdaj pa kdaj tudi zlagati ali resnico prikriti, kot znak ljubezni in takta, in da se v življenja drugih nima smisla vpletati. Ta načelna moralna dilema se kmalu razraste v nebrzdan klobčič resnic in laži, ko nihče ne ve več, kdo koga vara in s kom in ali so vsi štirje akterji v resnici zvesti ali nezvesti. Slednje pravzaprav niti ni več pomembno. Pomembno je zaupanje, ki ga človek izgubi, ko svojo ljubljeno osebo ujame na laži.

Predstava traja 1 uro in 45 minut in ima odmor.


 

24. marec 2023, 19.30
MINI TEATER, JUDOVSKI KULTURNI CENTER LJUBLJANA

Peter Turrini: SEDEM SEKUND VEČNOSTI

Režija: Jean-Claude Berutti
Igra: Polona Vetrih
Skladatelj: Janez Dovč
Glasbenika: Janez Dovč, Goran Krmac

Sedem sekund traja kader, v katerem se je prvič v zgodovini umetniškega filma pojavila gola ženska. To je bila Heddy Lamarr v filmu Extase Gustava Machatyja (1933), pravzaprav Hedwig Eva Maria Kiesler, kot se je takrat še imenovala. Gre za paradigmatično zgodbo 20. stoletja, ki jo tokrat živi ženska. Ženska, ki navkljub občudovanju, ki ga vzbuja, vedno ostane preslišana, tudi utišana v tistem, kar ona zares je; kajti inteligentnost in izostrena občutljivost za lastne omejitve in za družbene krivice po merilih sveta ne pristajata ženski, ki navdušuje s svojo telesno lepoto. Zato ostaja zmeraj sama, in to na malomeščanskem Dunaju, v svetovljanskem Berlinu, sredi filmskega glamurja in tudi med zlikovci v zaporu … skoz in skoz, celotno življenje enako sama, kot si sam tik pred smrtjo. Vendar ona govori, navkljub alkoholu, zavesti o minljivosti in lastnih neuspehih, navkljub možnosti, da bo preslišana: pripoveduje o sebi … 

Predstava traja 1 uro in 25 minut in nima odmora