Lutkovni abonma sezone 2019/2020

19. oktober 2019
Ščeper in Mba

Lutkovno gledališče Maribor

Avtorica: Svetlana Makarovič
Ščeper je majhna žival, nič večja od ščepa. Ima vrečo, napolnjeno s sanjami, in to mu zadostuje. Živi mirno, samotarsko življenje, dokler se v njegovo bližino ne pritepe lisica, ki ga želi pojesti. Takrat se Ščeper odpravi iskat nov samotni kotiček, kjer pa se mu pridruži ranjen golob. Zasede mu posteljo in Ščeper mu mora nositi hrano in vodo. Hitro se naveliča njegove družbe in si poišče nov skriti kotiček, iz katerega pa ga kmalu prežene mišja družina. Jezen se začne ščeperiti in ščeperiti in iz Ščepa zrase Ščeper.
In ker ima res rad samotarsko življenje, si ponovno poišče skrito razpoko, pred katero se kmalu naseli Mba. Mba ni črv in ni kačica, obema pa je malo podobna. In podobna je Ščeperju, saj ima tudi ona rada samoto. Vsak zase se samotno navadita drug na drugega. Ko Mba za nekaj dni izgine, Ščeper postane žalosten in razveseli se je, ko se vrne. Postaneta prijatelja, saj drug od drugega ničesar ne zahtevata in ničesar ne pričakujeta. Obema zadostuje že bližina drugega.
Predstava traja 35 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje.

 

 


16. november 2019
Lisička Zvitorepka

Lutkovno gledališče Velenje

Scenarij in režija: Alice Čop
Predstavo bodo obogatile pesmice za otroke Mire Voglar in Janeza Bitenca.
Pravljic o gozdnih živalih si skoraj ne moremo predstavljati brez zvitih lisičk. Tudi tokratna lutkovna uprizoritev Lutkovnega gledališča Velenje jo je postavila v središče dogajanja, a Zvitorepko bomo spoznali v novi luči. Njena pretkanost je gozdnim prebivalcem namreč prišla do živega, zato so se odločili, da se ji zoperstavijo, kakopak – z zvijačami! Če jim bo navihanko uspelo prelisičiti do te mere, da bi se tudi v resnici poboljšala, pa ne smemo izdati … Predstava je nastala po motivih svetovnih bajk o prebrisanih lisicah.
Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 2. leta starosti dalje.


14. december 2019
Škratka Sladka – praznične igrarije

KU-KUC gledališče


Zgodba in idejna zasnova: Urška Raščan
Prazniki so pred vrati, Škratka Sladka pa je čisto sama. In sladkodolski škratje, veste, niso radi sami za praznike. Čaranje ji gre kar dobro od rok, pri peki prazničnih piškotov, štetju in razpletanju zapletenih namigov tete Omlete pa potrebuje pomoč.
Otroci iz publike pomagajo z velikimi srci in domišljijo solze spremeniti v smeh in pripeljati predstavo do srečnega konca. Topla zimska pravljica, polna glasbe in čisto pravih čarovnij, nas bo nasmejala, ogrela in spomnila, kdo so tisti, ki so zares naš praznični zaklad.
Predstava traja 35 minut in je primerna za otroke od 2. leta starosti dalje.11. januar 2020
Palčica
Lutkovno gledališče Velenje


Scenarij po motivih istoimenske pravljice H. C. Andersena in režija: Alice Čop
Palčica ni navadna deklica – rojena je iz čarobnega cveta in manjša kot palec. Zato njeno mamico skrbi, da je preveč krhka in ji raje ne dovoli ven. A radovedna Palčica čisto preveč hrepeni po tem, da bi spoznala čudovit zunanji svet in se nekega dne izmuzne na vrt. Ne ve, da bo kar kmalu srečala tako dobronamerna bitja kot zahrbtne nepridiprave in da bo njeno potovanje daljše in težje, kot je pričakovala. Veliko se bo morala naučiti o sebi in svetu. Ampak, ali bo tudi našla svojega princa?
Predstava traja 40 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje.


15. februar 2020
Vsi tukaj, vsi skupaj
Mini teater

Avtorica: Mirna Rustemović
Očka je velik in močan in zna vse, še celo čarati! Ampak, glej no, tak velik mož, pa se boji tujcev! Hčerki se to zdi čudno, zato razmišlja, kako naj svojemu pametnemu in pogumnemu očku prežene strah. Mogoče bo rojstni dan njene prijateljice, ki prihaja iz Tanzanije, odlična priložnost? Zadnje mesece so v Sloveniji v ospredju pogovori o protestih proti nastanitvi azilantov, kar prav gotovo prodre tudi v svet naših otrok. So ti protesti posledica strahu pred begunci, je ta strah morda upravičen? Ali gre res samo za strah pred begunci? Strašimo s tem tudi otroke ali so za njih takšni strahovi tuji in problemi premostljivi?

Predstava je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje.


14. marec 2020
O psičku in muci
Lutkovno gledališče Velenje

Scenarij in režija: Alice Čop
Glavna lika knjige sta psiček in muca, ki skupaj lepo gospodarita v hiški – in čeprav sta si različna, se imata zelo rada in živita v slogi. Zgodba o psičku, ki praznuje rojstni dan, zato se z muco odločita, da bosta pospravila hiško. Muca jo zriba z grobo kužkovo dlako, z mucino nežno, gladko dlako jo psiček pobriše, nakar se oba (komična situacija, opereta!) ožameta in obesita na sončku, da se posušita. Očedena se odločita za peko rojstnodnevne torte – pečeno pustita na okenski polici, da bi se ohladila, a jo ukrade neprijazen kuža iz soseščine. Ker se ob rojstnem dnevu (če že nimata torte) spodobi podariti oziroma prejeti darilo, se odpravita na smetišče, kjer najdeta prisrčno punčko (igračko) v raztrganih oblačilih, ki milo joče. Skupaj z njo s smetišča domov odneseta še potolčeno zibelko, plišastega medvedka … Punčka je zdaj srečna in srečna sta tudi psiček in muca.