Lutkovni abonma

13. oktober 2018

Po motivih H.C. Andersena:

Cesarjeva nova oblačila


Režiser in avtor priredbe: Tadej Pišek

Igrata: Jernej Čampelj in Tadej Pišek

Glasba: Marjan Peternel

Lutke: Dennis Katzman

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst, Kulturni zavod Godot in Mini teater Ljubljana.


Otroška predstava, ki je v letu dni od premiere doživela že več kot 50 ponovitev, se na zabaven in igriv način, s pomočjo pesmi, lutk in igranih likov ukvarja z mejo med resnico in lažjo. Uprizoritev v ospredje postavlja dva lopova, ki sta soočena z zaslepljenostjo in hinavščino dvora in dvorjanov.  Pa jima bo uspelo cesarjevo samovšečnost obrniti sebi v prid? Bosta uspela pretentati pretkane ministre? Kdo bo cesarju upal povedati, da je gol?

Na vse to in še več v predstavi odgovorita igralca Tadej Pišek in Jernej Čampelj, ki se legendarne pravljice, v žanru risanke, lotita malo drugače.

Predstava je primerna za otroke od 3. leta. Dolžina: 40 minut.


----------------------------------------


10. november 2018

Frane Milčinski - Ježek:

Zvezdica Zaspanka


Dramaturginja in avtorica priredbe: Zala Dobovšek

Režiser: Robert Waltl

Igrajo: Nina Ivanišin/Maruša Majer, Tadej Pišek in Igor Štamulak

Oblikovalec lutk in likovne zasnove: Robert Smolik

Kostumografinja in pomočnica pri izdelavi lutk in rekvizitov: Rosana Knavs

Koprodukcija: Mini teater, Kulturni dom Slovenj Gradec in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.


Je zvezda na nebu, ki uspava otroke, vodi mornarje po morju in pesniku pomaga najti pravilne rime. Ima dolge zlate lase in kličejo jo Zaspanka. Toda ker pogosto zaspi in v službo zamuja, na Zemlji povzroča zmedo. Otroci jokajo, mornarji ne najdejo poti, pesnik pa ne rime na besedo lonec. Za kazen jo Mesec zato pošlje na Zemljo in na nebo se lahko vrne šele, ko dokaže, da je dovolj pametna. Ko jo komet Repatec pripelje na Zemljo, se zvezdica Zaspanka znajde sama med neznanimi ljudmi. Pot jo vodi čez semenj in mesto, kjer se potika tudi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca. Ko Ceferin izve, da ima deklica zlate lase, ji jih hoče ostriči in tako obogateti. To se ne zgodi, ker mu zaradi Zaspankine nedolžne dobrote namesto kamna v prsih začne biti srce. In komet Repatec Zaspanko odpelje nazaj na nebo.


Kultna in nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti. Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic z univerzalnim sporočilom, da lahko z dobroto, ljubeznijo in s čisto mislijo premagamo zlo.


Predstava je primerna za otroke od 3. leta. Dolžina: 45 minut.


----------------------------------------


15. december 2018

Lutkovno gledališče Velenje:

Metuljček Cekinček


Režija in scenarij: Alice Čop

Igrata: Ema Hozjan in Vanja Kretič

Scenografija: Kajetan Čop

Glasba: Janez Bitenc, Gorazd Planko

Violina: Urška Šilc

Izdelava lutk in scene: družina Čop


Ali poznate Metuljčka Cekinčka? Ja, to je tisti nagajivi mladi metuljček z našega travnika! Pojdimo skupaj z njim raziskat, kakšne žuželke še živijo v njegovi bližini. Čebelica, Pikapolonica, Deževnik – vsi po svoje pomagajo rožicam, da zrastejo v vsej svoji lepoti. In Gosenica? Ojej, ta se je zaljubila v našega Metuljčka Cekinčka.


Metuljček Cekinček je interaktivna, zelo barvita lutkovna predstava za otroke od dopolnjenega 2. leta. Skozi igro se bodo na zabaven način seznanili  z življenjem na travniku, izvedeli bodo, kako se gosenice spremenijo v metulje, kaj je opraševanje, s čim se hranijo pikapolonice, ali kaj je posebnega pri deževnikih. Skupaj z nami bodo otroci šteli, spoznavali barve in seveda peli.


Predstava je primerna za otroke od 2. leta. Dolžina: 30 minut.


----------------------------------------


5. januar 2019

Charles Perrault:

Obuti maček


Režiser in avtor priredbe teksta: Marek Bečka

Igrata: Jose in Gašper Jarni/Tomislav Tomšič

Avtor likovne zasnove: Robert Smolik

Glasbenika: Vit Brukner in Jose

Avtor songov: Jose

Produkcija: Mini teater Ljubljana


Živeli so trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat – pameten, a ne preveč lepega značaja – si vzame mlin, drugi brat si vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič razen ubogega Mačka. Najmlajši brat je žalosten in potrt, ko pa ga Maček ogovori - kakšno presenečenje … Mladi mož mora obljubiti, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval Maček. Njuna pot do sreče je odprta, obljubi Maček. Seveda se začne Maček takoj prilizovati kralju in njegovi hčerki, mladi princesi. Čeprav se mladenič noče odreči plenu, ki sta ga z Mačkom skupaj nalovila, je Maček trdno odločen in hiter. Kralj namreč mora dobiti darila s strani Njegove Visokosti, gospoda Grofa iz Slamne Grrraščine (Strrawlledge) – kot se zdaj glasi izmišljeno ime mladega moža.


Nekega dne, ko kralj že dobro pozna Mačka, je kraljeva družina s kočijo na sprehodu po okolici. Mladi mož se kopa, ko Maček začne vpiti: »Na pomoč, tatovi!« Kralj podari golemu mladeniču prekrasna oblačila in ga povabi k sebi v kočijo. Princesa in mladenič se v hipu zaljubita. Maček dirja pred kočijo in vse delavce na poljih poprosi, naj na vprašanje, čigava so polja in travniki, odgovorijo: »To so polja našega dobrega Grofa iz Slamne Grrraščine.«


Vendar pa brez težav ne gre. Lastnik vseh posesti, vključno s prelepim gradom, je strašni velikan, ki zna tudi čarati. Maček ga ponižno prosi, naj mu pokaže svojo moč, in velikan se spremeni v leva. Potem pa ga prebrisani Maček prosi, naj se spremeni v miško, kar velikan tudi nemudoma stori – in maček ga pohrusta. Prav tedaj pa se v grad pripelje kralj. Ves navdušen ponudi mladeniču mlado princeso za ženo. Ding, ding. Srečen konec.


Predstava je primerna za otroke od 3. leta. Dolžina: 40 minut.


----------------------------------------


16. februar 2019

Alice in Kajetan Čop:

Zmajček Andrejček


Avtorji: Alice in Kajetan Čop, Gorazd Planko

Igra: Kajetan Čop

Glasba: Gorazd Planko

Produkcija: Burekteater


Komična glasbena lutkovna predstava pripoveduje o prijaznem zmajčku, ki še mravlje ne bi pohodil, a ga razbojnik Rumplcumpl prisili sodelovati v nečistih poslih. Z zmajčkom se namreč odpravi izsiljevati kralja: ali mu bo dal princesko in pol kraljestva, ali pa bo zmaj vse sežgal! Koga vse bodo poslali nad zmaja in kdo bo zmagal?

Skoraj 70 let stare češke marionete vodi lutkar Kajetan Čop, interaktivno predstavo pa z igranjem na električno kitaro spremlja kitarist Goran Planko.

Predstava je primerna za otroke od 3. leta. Dolžina: 30 minut.


----------------------------------------


23. marec 2019

Pavel Polák po motivih bratov Grimm

Sneguljčica


Režiser: Pavel Polák

Igrajo: Maksimiljan Dajčman, Aja Kobe, Danilo Trstenjak

Avtor likovne podobe: Zdenek Bauer

Avtor glasbe: Gregor Strniša


Trije igralci želijo zaigrati pravljico, a prav vsak hoče glavno vlogo pripovedovalca. Nekako se sporazumejo in znana pravljica se lahko začne. Brez nenehnih medsebojnih spopadov človeške nečimrnosti pač ne gre, a vseeno varno pripeljejo nežno Sneguljčico do srečnega konca. Prelepa tradicionalna likovna podoba na odru izriše pisano bogastvo lesenih lutk z lumpastimi palčki na čelu: "Če otroci so človeški malčki, mi, ki manjši smo od njih, smo palčki!"


Predstava je primerna za otroke od 3. leta.


----------------------------------------


6. april 2019

Lutkovno gledališče Velenje:

Kako se kuha pravljica o rdeči kapici?


Režija in scenarij: Alice Čop

Igrajo: Ema Hozjan, Katra Jezeršek, Vanja Kretič in Mojca Mačkovšek

Scenografija: Kajetan in Alice Čop

Glasba: Gorazd Planko


Predstava je nastala po motivih vsem znane otroške pravljice. Prvi jo je zapisal francoski pisatelj, moralist in izobraženec Charles Perrault že leta 1697 v knjigi »Pravljice mati goske«. Njegova Rdeča Kapica je metafora neposlušne mlade deklice, preveč zaupljive do tujih gospodov, ki so kot »volkovi«.  Brez »garde dame« se nikakor ne bi smela sama podati v temen gozd, zato slabo konča … Rdeča kapica, ki jo pripovedujemo današnjim otrokom je verzija bratov Grimm iz leta 1812 - nekoliko manj zapletena, čeprav je še vedno dokaj kruta; volka na koncu razrežejo in mu v trebuh zašijejo kamne, nakar še revež utone v vodnjaku. Po pravici gre za eno prvih grozljivk, ki jo slišijo nežna ušesa naših otrok.

Mi smo se v naši predstavi zamislili, kako se ob vsem tem počuti volk in kaj bi bilo, če bi nekega dne preprosto rekel: »Dovolj imam!«. Pravljico odločno rešuje gospod Pavliha, ki je volku stalno za petami.


Predstava je primerna za otroke od 3. leta.


----------------------------------------


4. maj 2019

Lutkovno gledališče Velenje:

Medvedek in Zlatolaska


Avtorski scenarij po motivih ljudske pravljice: Alice Čop

Režija: Alice Čop in Kajetan Čop

Igrajo: Borut Ring, Noemi Čop/Neža Ocepek

Scenografija: Kajetan in Kilian Čop

Kostumografija: Noemi Čop

Glasba: Gorazd Planko

Izdelava lutk in scene: družina Čop

Rezbarska dela: Milojko Kumer

Produkcija: Lutkovno gledališče Velenje


Mali medvedek je zelo žalosten, ker se ga vse živali bojijo in se v celem gozdu nihče noče družiti z njim. Pa še rojstni dan ima in spet bo sam! Izbruhne v jok, ravno ko mamica kuha in ga ne more objeti, da se ji kaša ne prismodi, očka pa ne najde pravih besed tolažbe; nesrečnega malčka le težko pomiri, da so se tudi njegovih staršev vedno vsi bali! V solzah zbeži od doma... Zlatolaska je radovedna deklica, ki preživlja veliko časa čisto sama, saj sta njena starša prezaposlena. Ima veliko igračk, a s kom naj jih deli? Le kdo se bo z njo igral? Tudi ona je zelo žalostna.

Kaj se zgodi, ko se bosta z medvedkom srečala?

Videli boste, da se tudi gromozanski medvedji očki lahko ustrašijo čisto majhnih zlatolasih deklic!

Pravljica pripoveduje o tem, da je prav, da smo si različni, a eno je nam vsem skupno: potrebujemo namreč prijatelje.


Predstava je primerna za otroke od 3. do 6. leta. Dolžina: 30 minut.


----------------------------------------