Filmski abonmaji

Šolski in gimnazijski filmski abonma
Filmska umetnost kot “sedma umetnost” na filmskem platnu združuje vse ostale vrste umetnosti: fotografijo, umetniško besedo oz. literaturo, slikarstvo, glasbo, ples, igro, gledališče idr., vizualno in narativno lahko odslikava naš vsakdan ali nas popelje v nepredstavljive domišljijske svetove. Šolski in gimnazijski filmski abonma zato dijake in gimnazijce sooča z žanrsko raznoliko svetovno kinematografsko produkcijo, ki ponuja atraktivne diskurze o življenju, o katerem govorijo filmske zgodbe, pa tudi o sami filmski umetnosti ter njeni produkciji, od ideje, scenarija, preko snemanja, montaže, vse do filmske premiere. Hkrati gre za umetniško zvrst, s katero se mladi nevede soočajo dnevno, ko objavljajo svoje video posnetke na socialnih omrežjih. Pametni telefon je s funkcijo, ki omogoča fotografiranje in snemanje, pravzaprav “replika” prve filmske kamere, ki je prav tako omogočila
snemanje, a tudi predvajanje posnetega dogajanja. Boljše je znanje o filmu, bolj zanimiv bo posnetek s telefonom. Gre za filmsko izobraževanje, zato uvodna in zaključna predavanja ter razprave ob filmskih projekcijah vodi režiser in scenarist dr. Uroš Zavodnik.
Šolski in gimnazijski filmski abonma se izvaja enkrat mesečno, vsak prvi torek v mesecu, ob 14.00 za dijake vseh smeri srednješolskega izobraževanja, ob 17.00 za gimnazijce.

Kino ob kavi
Filmski abonma Kino ob kavi na sproščen in družaben način, ob dopoldanski kavi, ponuja vpogled v raznoliko filmsko produkcijo z različnih koncev sveta. Filmska umetnost je kulturno-umetniška dobrina, ki na vizualni in narativni ravni odslikava svojsko življenje naše človeške civilizacije, lahko pa nas popelje tudi v nepredvidljive domišljijske svetove, v katerih smo praviloma uživali skozi literaturo, vendar jo današnje produkcijsko-tehnične zmožnosti filmske industrije lahko poustvarijo na neverjetno realistični atraktivni vizualni ravni. Abonma presega ogled filma, zato ga z uvodnimi in zaključnimi diskurzi o filmski umetnosti dopolnjuje režiser in scenarist dr. Uroš Zavodnik. Hkrati ni nujno vezan na izbor kulturnega doma, saj je odprt tudi za sugestije abonentov, ki lahko predlagajo filme v izbor in le-ti se lahko zavrtijo, če bo na razpolago ustrezna kopija filma.
Filmski abonma Kino ob kavi se izvaja enkrat mesečno, praviloma ob torkih dopoldan.

Večerni filmski abonma

Večerni filmski abonma se osredotoča na svetovno avtorsko produkcijo, ki je večinoma na ogled na svetovnih filmskih festivalih, v kinematografih pa redko, ker vizualno in narativno ni koncipirana, da bi nagovarjala široko kinematografsko publiko. Gre torej za “cineastične” filme svetovno uveljavljenih režiserjev. Predvidene pa so tudi filmske premiere predvsem domače filmske produkcije in razgovori s filmskimi ustvarjalci, s katerimi se bo predvidoma pogovarjal režiser in scenarist dr. Uroš Zavodnik skupaj z abonenti. V ospredju filmskega programa bo iskanje presežkov, bodisi na narativni ali vizualni ravni. Večerni filmski abonma se izvaja ob ponedeljkih zvečer.

Art kino torki
Filmski art program smo v našo redno ponudbo kulturnih prireditev uvrstili že pred 16 leti. Kulturni dom Slovenj Gradec je vse od začetka leta 2011 član evropskega združenja kinematografov Europa Cinemas in tudi ustanovni član Art kino mreže Slovenije, zato so Art kino torki namenjeni projekcijam kvalitetnih in umetniških filmov, ki jih distributerji ponujajo na slovenskem filmskem trgu. V sklopu torkovih večernih projekcij obiskovalcem vsako sezono predstavimo približno 50 filmov. To so predvsem filmi evropske produkcije, neodvisni filmi in mednarodne produkcije, slovenski prvenci in nagrajenci večjih svetovnih festivalov; med njimi je veliko filmov s programa Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Premiere slovenskih filmov, na katere vabimo ustvarjalce filmov, so pri obiskovalcih vedno dobro sprejete. V letošnjo sezono (s pričetkom 1. oktobra 2019) vstopamo z znižano ceno vstopnice za projekcije filmskega abonmaja Art kino torki, ki bo 3,5 € (redna cena vstopnice je 4 €).