Korporacija

Korporacija/Corporation, kriminalna drama, Slovenija (2019), 90 minut, Karantanija

  • 27 november 2019
  • Število ogledov: 59

Datum dogodka: 7. 12. 2019 ob 20:00

Korporacija
Korporacija/Corporation, kriminalna drama, Slovenija (2019), 90 minut, Karantanija 

Igrajo: Uroš Fürst (Urban), Primož Vrhovec (Leon), Ivo Barišič (Sven), Jana Zupančič (Kaja), Jelena Perčin (Brigita), Borut Veselko (Ronald Rihter), Lejla Korać (Alex), Katarina Stegnar (Veronika), Matija Vastl (Heinz), Niko Goršič (Novinar), Pia Zemljič (Gloria Link)

Režiser filma Korporacija je Matej Nahtigal, scenarij zanj je napisal Zoran Benčič, pisatelj, avtor besedil in vokalist glasbene skupine Res Nullius.

Leon Gall je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Včasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven. V četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, narkomanko, Korporacija Rihter želi pričeti gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Leon Gall prek svoje punce, luksuzne prostitutke Veronike Gril, ki zadovoljuje pomembnega politika in enega izmed glavnih akterjev pri projektu, izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv.

Režiser se v filmu sprašuje: » Kaj je potrebno, da se v družbi nekaj spremeni? Ali je to posameznik? Kritična masa ljudi z podobnimi željami in ideali? Ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj, mu malce spremenimo pot? Ali že vsak poizkus, s tem ko obstaja, nekaj spremeni? Oziroma: Kaj pomeni verjeti v zakon in oblast? Kakšno je razmerje moči med ljudmi, ki v uradnih političnih strukturah urejajo naša vsakdanja življenja, in med tistimi, ki finančno poganjajo ves ustroj? Kaj so v tem pogledu organi reda in miru? Kdo obvladuje naša življenja in s kakšnimi nameni?«.

Režiserjev prvenec Psi brezčasja/Case: Osterberg, prirejen po romanu Zorana Benčiča, je leta 2015 prejel nagrado mednarodnih filmskih kritikov Fipresci na 18. Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Film Korporacija je bil uvrščen v letošnji tekmovalni program 22. Festivala slovenskega filma.

 

Na sporedu:
• četrtek, 5. 12., ob 19:00 (kino premiera, 4 €)
• sobota, 7. 12., ob 20:00 (4 €)
• nedelja, 8. 12., ob 19:00 (pogovor po projekciji, 4 €)
• torek, 17. 12., ob 19:00 (art kino torek, 3.50 €)