Slovenjegraško poletje 2019: Kino na prostem - Zgodovina ljubezni

Dvorec Rotenturn, za glasbeni uvod v filmski večer bo poskrbela Glasbena šola Slovenj Gradec

  • 12 junij 2019
  • Število ogledov: 58

Datum dogodka: 28.6.2019 21:00 Export event

Slovenjegraško poletje 2019: Kino na prostem - Zgodovina ljubezni

Zgodovina ljubezni v Slovenj Gradcu


Po filmsko-glasbenem dogodku v Slovenski filharmoniji, kjer je projekcijo filma spremljal glasbeni nastop dua Silence z gosti, se Zgodovina ljubezni odpravlja na pot po Sloveniji. Konec junija se bo film predstavil tudi občinstvu v Slovenj Gradcu, glasbeni uvod v film pa bodo izvedli profesorji Glasbene šole Slovenj Gradec.


"Danes sem snemal v reki Soči. Oh. Čudovito. In ta dva mlada igralca Teja (Doroteja Nadrah) in Matej Zemljič, pa izvrstni Matija Vastl … Posneli smo nekaj strašansko dobrih prizorov. Ko jih boste videli, me boste poklicali in rekli, ja, Kris, prav ste imeli … " Kristoffer Joner za Sobotno prilogo v intervjuju s Patricijo Maličev


Zgodba

Sedemnajstletna Iva se spopada s smrtjo svoje matere. Pod vplivom velike izgube ter odkritja, da o mami ni vedela vsega, se počasi potaplja v svet med sanjami in resničnostjo.

Čuten, poetičen in vizualno razkošen film Sonje Prosenc je svetovno premiero doživel v Karlovih Varih, kjer ga je žirija nagradila za izjemen umetniški dosežek. Gre za enega najprestižnejših in najstarejših festivalov A-kategorije na svetu, ki stoji ob boku cannskemu in beneškemu festivalu. Na Festivalu slovenskega filma si je film prislužil dve vesni, režiserka je prejela še nagrado Štigličev pogled, ki jo Društvo slovenskih režiserjev podeljuje za izjemno režijo, direktor fotografije Mitja Ličen pa nagrado iris Združenja filmskih snemalcev za najboljšo fotografijo v celovečernem filmu.


Zanimivosti

Poleg režiserke Sonje Prosenc sta pri filmu sodelovali še dve Slovenjegradčanki, Nastja Kotnik Minik kot izvršna producentka, na snemalnem setu pa se je za nekaj dni ekipi pridružila tudi fotografinja Katja Goljat.

Glavni vlogi sta odigrala mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ki jo poznamo tako iz gledališča kot iz filmov (Razredni sovražnik, Izbrisana), ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner, ki je v dvajsetletni karieri med drugim nastopil v norveškem kandidatu za oskarja Val (Bølgen) režiserja Roarja Uthauga, ob Stellanu Skarsgårdu v filmu Kongen av Bastøy Mariusa Holsta, ob Leonardu DiCapriu v Povratniku (The Revenant) Alejandra G. Iñárrituja, nazadnje pa smo ga lahko gledali v vlogi glavnega antagonista v filmu Misija: Nemogoče – Izpad (Mission: Impossible – Fallout).


Mark Cousins, filmski režiser in član žirije Mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, je o drugem celovečercu slovenske režiserke zapisal: »Sonja Prosenc ne sledi modi. Pokaže nam stvari, ki jih pravzaprav še nismo videli. Njena Zgodovina ljubezni je pravo razodetje. Začne se čudovito, se nadaljuje z velikimi plani, nas pušča v negotovosti, ima sijajne igralce in tvega. Sonja Prosenc je režiserka, kakršno filmska umetnost potrebuje. Režiserke in režiserji kot ona so prihodnost filma. Ponesli ga bodo v smeri, za katere nismo niti slutili, da obstajajo.« Macel Štefančič Jr. (Mladina) pa je filmu namenil oceno ZA+, ga označil za reimaginacijo filma kot umetnosti in ga primerjal s filmi največjih filmskih avtorjev.